Klasyczna kawa z Afryki: czysty smak, cytrusowe nuty i delikatny kwiatowy aromat. Idealna dla tych, którzy wolą nieco “lżejsze” kawy. Etiopia Sidamo pochodzi z regionu, gdzie drzewa kawowca po dziś dzień występują naturalnie.
W regionie Sidamo, na południe od stolicy Etiopii, Addis Abeby, kawę uprawia się od wieków. Czekolada wyjątkowo dobrze współgra z tą kawą, podkreślając jej winne aromaty. Ze smaków wytrawnych doskonale sprawdzą się w jej towarzystwie pikantne i pieprzne dania.
W leżącym na południu Etiopii – ojczyzny kawy - regionie Sidamo, niedaleko jeziora Abaya, uprawia się niezwykle charakterystyczne w smaku ziarno, o winnym, owocowym aromacie. Większość ziarna otrzymywana jest z małych rodzinnych plantacji. Tam dojrzałe ziarna zbiera się ręcznie, nie używa się preparatów chemicznych i suszy się naturalnymi sposobami. Arabika z tego regionu posiada delikatne body oraz nuty smakowe owoców, czekolady i cytryn. Jest to wspólnota z siedzibą w regionie Oromia zrzeszająca.
Sidamo ma bardzo bogaty, cięższy smak, wysoką kwasowość i orzechowo-kwiatowy aromat. Sprowadzamy ją z Etiopii, która według wielu krytyków produkuje najlepsze ziarna na świecie. Poddawana obróbce na mokro Sidamo Gz regionu Yirgacheffe to niezrównana kawa o smaku brzoskwiń z nutami jaśminu, czekolady i miodu, z delikatnym cytrusowym refleksem. Jej pełne i gładkie body oraz złożona kwasowość pozwalają cieszyć się espresso o doskonałym smaku i aksamitnej cremie. Afrykańska kawa Ethiopia Washed (etiopska myta) z regionu Sidamo (ojczyzny kawy) jest uznawana za jedne z najciekawszych ziaren na świecie.
Warto zapamiętać, że charakteryzuje się bogatym, ziemistym aromatem z odrobiną pikanterii i zrównoważonej kwaskowatości. Nie jest mocna, ale wyróżnia się niezwykłym owocowo-winnym posmakieod cytryny (gdy spożywana na ciepło) po. Gwatemala ma niezwykłe warunki glebowo-klimatyczne, dzięki czemu pochodząca stamtąd kawa ma wyjątkowy smak.
Wulkaniczne gleby, właściwa temperatura i wilgotność oraz duża ilość azotu w powietrzu sprzyja uprawie kawowców. Ziarna z Etiopii, wyróżniające się delikatnym kwaskowatowym smakiem aromacie kwiatów, orzecha oraz czekolady. Kawa Ethiopia Sidamo.
Jak powstaje kawa arabica Ethiopia Sidamo Grade ? Sam zbiór odbywa się najprostszymi, pierwotnymi, a więc i ekologicznymi sposobami. Ziarna są następnie myte, a potem delikatnie palone. Ziarnista, ręcznie palona kawa Etiopia organic od Cafe Creator pochodzi z prowincji Sidamo.
To jedna z najlepszych etiopskich kaw mytych. Sidamo łączy w sobie wiele ciekawych smaków i aromatów. Zaliczyć ją można do kaw lekkich, z wyczuwalną i przyjemną kwaskowością. W jej smaku możemy wyczuć delikatne akcenty owocowo-cytrusowe połączone z nutami orzecha i gorzkiej czekolady.
Trzy główne regiony, w których uprawia się etiopskie ziarna kawy, to Harrar, Ghimbi i Sidamo. Sidamo to najbardziej produktywny region kawowy w Etiopii. Doskonała kawa, którą można parzyć tradycyjnie (mieloną zalać wrzątkiem), jak również w ekspresach przelewowych i ciśnieniowych.
W HerbaTyJa na życzenie może zmielić kawę w zależności od sposobu jakim będzie parzona. Sidamo jest kawą uniwersalną i nadaje się do każdego sposobu zaparzania. Ze względu na swe niezwykłe walory organoleptyczne, wybornie smakuje jako kawa czarna, bez żadnych dodatków. Doskonale sprawdza się zaparzona każdą metodą zarówno tradycyjną, jak i alternatywną. W uznawanej za ojczyznę kawy Etiopii na szczególną uwagę zasługuje rejon Sidamo.
Darvea kawa ziarnista Ethiopia Sidamo. Na jego jakość wpływają dobre warunki pogodowe i klimatyczne oraz wysoko umiejscowione plantacje z żyzną glebą. Charakterystyka: Świeżo palona kawa 1 Arabica z Etiopii.
Ziarno wyróżnia się silnym korzennym aromatem z czekoladowym akcentem o delikatnej kwiatowej nucie. Pełne body, charakterystyczny zapach, w smaku nuty mango, czekolady deserowej i toffi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.