czwartek, 9 sierpnia 2018

Jak gotować na płycie indukcyjnej

Z pewnością nie ma powodów do obaw! Wystarczy wiedzieć jak prawidłowo jej używać, a w oswojeniu się z indukcją pomoże nam garść praktycznych porad. Płyty indukcyjne działają na zasadzie indukcji elektromagnetycznej korzystając z cewki indukcyjnej.


Ważne jest to, że płyta nagrzeje się dopiero gdy na jej powierzchni postawi się odpowiedni garnek. W tym poradniku dowiecie się jak gotować na płycie indukcyjnej. Wybierz płytę indukcyjną, której pola grzejne same dopasowują się do wielkości naczynia.

Zwróć uwagę też na dodatkowe funkcje, w które mogą być wyposażone płyty, jak np. EcoTimer, która polega na wyłączaniu grzania przed końcem gotowania i wykorzystuje w ten sposób ciepło nagromadzone w dnie naczynia. Zasady gotowania na płycie indukcyjnej.


Tuż po zagotowaniu potrawy, należy przełączać moc grzania na co najmniej jeden poziom niżej. Warto jak najczęściej używać funkcji booster (przyspieszanie gotowania), która skraca czas przyrządzania potraw i jeszcze bardziej oszczędza energię elektryczną. Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej.


Ich zalety sprawiają, że wiele osób wybiera je zamiast klasycznych kuchni ceramicznych czy gazowych. Aby jednak w pełni wykorzystać ich możliwości, dobrze jest poznać zasady działania i zalety gotowania na płycie.

Czas gotowania, czyli jak to działa i jak się na tym gotuje? Na płycie indukcyjnej gotuje się znacznie szybciej niż na gazie czy płycie ceramicznej. Garnek, po ustawieniu na włączonym polu od razu nagrzewa się i momentalnie osiągana jest wybrana temperatura. Dzieje się tak, ponieważ wersja indukcyjna nie marnuje energii cieplnej, co wpływa na fakt, że zużywa niewiele prądu.


Gotowanie obiadu zajmie zatem znacznie mniej czasu. Oczywiście na rynku znajdziesz również pokrywki stalowe, żeliwne i emaliowane, jednak te szklane są najczęściej spotykane. Przy wyborze naczyń warto też zwrócić uwagę na uchwyty i pokrywki, by gotowanie na nowoczesnej płycie indukcyjnej było jak najbardziej komfortowe.


Na temat kuchenek indukcyjnych krąży wiele mitów. Niektóre reklamy sugerowały nawet, że kuchenka indukcyjna nie nagrzewa się i dlatego jest bezpieczna. Faktycznie powierzchnia kuchenki indukcyjnej nie grzeje tak, jak płyta elektryczna, ale nagrzewa się wtórnie od gorącego garnka, dlatego gotowanie na niej także wymaga uwagi. Jestem nowym osobnikiem na tym forum.


Zwracam się do wszystkich Was (a szczególnie do KOBIET). Chcę założyć siebie w nowo wykupionym mieszkaniu płytę indukcyjną. Słyszałam takie opinie, że płyta takowa osiąga tylko pewną temperaturę, tzn.


Moja koleżanka ma i mówi mi, z. Jak gotować na płycie indukcyjnej ? Uruchamiamy konkretne pole grzejne i ustawiamy na nim garnek.

No właśnie – garnki. Warto się przy nich trochę zatrzymać, ponieważ nie są bez znaczenia. Aby płyta spełniała swoją funkcję, musimy postawić na niej garnek. Wówczas dochodzi do indukowania tzw.


Ich perfekcyjnie gładka powierzchnia jest łatwa do utrzymania w czystości i pięknie się prezentuje, a ponadto doskonale nadaje się do zainstalowania tam, gdzie nie został doprowadzony gaz. Jednak należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach, zanim zacznie się gotować na indukcji. Są bezpieczne, a przy tym pozwalają na szybkie i wygodne gotowanie.


Kuchenki gazowe pracują wolniej, ale za to są tańsze w eksploatacji i według niektórych zapewniają bardziej naturalny smak dań. Jakie są podstawowe różnice w obsłudze obu tych rozwiązań? Sposób działania Kuchenka gazowa działa poprzez spalanie gazu ziemnego.


Jaka płyta indukcyjna, czyli jak wybrać? Wybór płyty indukcyjnej zacznijmy od wybrania jej wielkości. Jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do płyt czteropalnikowych, to warto wiedzieć, że możemy wybrać też płyty mniejsze lub większe. Do wyboru mamy na przykład płyty z dwoma polami. Warto zwrócić uwagę na oznaczenia garnków indukcyjnych, tak aby zakupione naczynia poprawnie działały na płycie indukcyjnej.


W artykule jest również część dla tych, którzy posiadają już garnki, ale nie są pewni czy będą one odpowiednie na indukcję. Jest na to prosty sposób, o którym piszę poniżej. Płyta indukcyjna może zostać wykończona na trzy sposoby: są to metalowa ramka wokół szkła, szkło frezowane na rantach, oraz brak frezu.


Pierwszy rodzaj ma dwie zalety – zabezpiecza szkło przed ukruszeniem i nadaje płycie delikatnego wgłębienia (gdy coś wykipi, zostaje na płycie, a nie leci od razu poza urządzenie). Płyty kuchenne na szkle - zwłaszcza ceramiczne i indukcyjne - wymagają codziennego czyszczenia, które zwykle ogranicza się do przetarcia ich powierzchni miękką, wilgotną ściereczką. Jeśli jednak coś na nie wykipi, ciecz trzeba usunąć bardzo szybko, by się nie przypaliła.


Czym i jak to zrobić, by nie porysować i nie zniszczyć płyty?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty