wtorek, 23 października 2018

Etykiety na produkty spożywcze

Warto więc, zastanowić się, co kryje się pod tajemniczymi nazwami i symbolami zawartymi na etykietach produktów spożywczych. Na podstawie tych informacji bowiem możemy świadomie wybrać najlepsze produkty, które pozwolą nam cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem. Jakie inne informacje znajdziemy na etykiecie towarów spożywczych? Po co czytać etykiety?


Aby zapobiec nadmiarowi lub niedoborm składników mineralnych w organizmie.

Czy wiesz, kiedy informacje o zawartości składników mineralnych w produkcie muszą znaleźć się na etykiecie, a kiedy nie. Czy czytasz etykiety produktów spożywczych zanim wylądują w Twoim koszyku? Może to być dla Ciebie trudne lub zbyt czasochłonne, jednak wystarczy trochę wprawy i wiedzy, by rozszyfrować informacje zamieszczane przez producentów żywności. To tani chwyt marketingowy. Jeśli na produkcie spożywczym znajduje się napis o smaku, oznacza to, że nasze kubki smakowe faktycznie zarejestrują dany posmak np.


Nie, nie wszystkie etykiety produktów spożywczych muszą uwzględniać listę składników. Etykiety produktów spożywczych - co nowego?

Czasem nawet w ogóle nie trzeba umieszczać etykiety na produkcie. Do produktów na których nie musi znajdować się taka lista należą: świeże warzywa i owoce, woda gazowana, drożdże, ocet fermentowane, ser, masło, zsiadłe mleko, śmietana. Wystarczy wszystkie oznakować etykietami na produkty spożywcze. Jeśli chcesz sprzedawać swoje produkty do marketów to musisz mieć opracowane etykiety, które muszą zawierać informacje wymagane.


Zapisz się do naszego newslettera aby otrzymać od nas darmowe rozdziały eBooka Za słodko. Dbamy o Twoją prywatność. Informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Jak czytać etykiety produktów spożywczych – poradnik.


Co oznaczają oznakowania na etykietach. Light – oznacza produkty o niższej zawartości kalorii. BIO – na produktach mlecznych mówi o tym, że w ich składzie znajdują się priobiotyki, czyli żywe kultury bakterii;. Dlatego należy zwracać uwagę na zawartość soli (sodu) w produktach spożywczych.


Nadmiar może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, osteoporozy, a także mieć związek z zapadalnością na nowotwór żołądka. Wszystkie produkty spożywcze zawierają różnego rodzaju dodatkowe substancje konserwująco-wspomagające. Tajemnicza literka E, pojawiająca się na etykiecie produktu spożywczego określa, że substancja spełnia europejskie normy toksykologiczne.


Każda z grup charakteryzuje się zawartością innego składnika.

Wiedząc, który produkt może uzupełnić dany mikro- lub makroskładnik, łatwiej skomponować zdrową dietę zapewniającą wystarczającą podaż odpowiednich składników odżywczych dla organizmu. Wybierz produkt, który będzie zawierał go jak najmniej. Producenci próbują nas – klientów i konsumentów oszukać. Kiedy chcemy kupić sałatkę.


Niby wszystko jest ładne i piękne, ale czy tak naprawdę zastanawiałaś się kiedyś co oznaczają etykiety na opakowaniach produktów spożywczych, a co najważniejsze – czy są one. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kolejną już kontrolę w zakresie prawidłowości znakowania wybranych. Na etykietach środków spożywczych będą musiały znaleźć się teraz informacje o wartości energetycznej, ilość tłuszczu, kwasów tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli. Przy czym treść obowiązkowej informacji o wartości odżywczej może zostać uzupełniona informacją o ilości innych składników. Pozostając w tematyce spożywczej należy pamiętać o znakach, które świadczą o tym, że mamy do czynienia z „eko produktem”.


Obecność takiego symbolu na produkcie informuje, iż produkt opatrzony taką etykietą jest wyprodukowany zgodnie z zasadami systemu kontroli i nadzoru dla rolnictwa ekologicznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty