poniedziałek, 26 listopada 2018

Espresso macchiato

Wydawałoby się, że przyrządzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym jest dziecinnie proste – naciskamy guzik i gotowe. To prawda, ale nie do końca. Nie każdy ma do dyspozycji najnowocześniejszy, inteligentny ekspres do kawy, który zrobi wszystko sam. Gorące mleko i kremowa pianka idealnie komponują się z wyjątkowym smakiem kawy, co wspólnie tworzy spektakularny efekt końcowy, który zadowoli wszystkich smakoszy! Dlatego warto zorientować się co czym jest, aby uniknąć rozczarowania.


Espresso macchiato.

Tym razem jednak w wersji minimalistycznej. Całość mieści się w standardowej filiżance do espresso, w której ląduje pojedyncza porcja tej kawy. Nazwa macchiato również pochodzi z języka włoskiego, a oznacza dokładnie splamiony, co w języku kawy przekłada się na splamiony mlekiem. Przymiotnik macchiato donosi się zatem do wszystkich rodzajów kawy, które zawierają dodatek spienionego mleka. Standardowe espresso, podane w niewielkiej filiżance, ozdabia się hojnym kleksem mlecznej pianki, której nie miesza się z naparem.


Poznaj bliżej ten włoski przysmak, a być może stanie się Twoim ulubionym specjałem. Ekspresy ciśnieniowe w RTV EURO AGD - Poznaj naszą ofertę Towarów z kategorii Ekspresy i kawa. DeLonghi Dinamica ECAM 350.


Przeczytaj przepis na espresso macchiato.

Sprawdź, jak spienić mleko do kawy. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju. Przygotuj espresso machiato (tak jak w przypadku cappuccino, ale programując odpowiednio mniejsze ilości).


Ewentualnie możesz najpierw przygotować espresso. Osobno przygotować gorącą piankę mleczną i wykończyć espresso dodając na wierzch łyżkę kremowej pianki mlecznej. Tak więc, dolewając do espresso niewielką ilość mleka otrzymujemy „espresso splamione mlekiem”.


CAPPUCCINO to zaraz po espresso, najpopularniejsza z włoskich kaw. Pojedyncze espresso podane z delikatną, mleczną pianką. Macchiato” znaczy w języku włoskim „splamiony”.


Dostępne również na wynos. To espresso z dodatkiem odrobiny mleka, zazwyczaj spienionego. W praktyce często mleko dodawane jest w stosunku 1:1. Cappuccino to espresso przykryte dużą ilością spienionego mleka, tradycyjne włoskie cappuccino zawiera 25ml espresso i 125ml spienionego mleka (100ml mleka przed spienieniem). The word macchiato means “marked” in Italian.


Latte macchiato to gorące spienione mlekodo którego wlewa się porcję espresso (czasami dwie porcje). Całość przykrywa się niekiedy bitą śmietaną, ale nie jest to obowiązek. Prawidłowo zrobione latte machciato ma warstwy: mleko na dole szklanki, mleko zmieszane z espresso pośrodku i mleczną piankę na szczycie.


Our rich espresso marked with dollop of steamed milk and foam. A European-style classic.

Taki napój jest więc espresso splamionym bardzo małą ilością mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty