Ostatni sposób to kupno urządzenia do ozonowania warzyw i owoców. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Ozon, jak też woda ozonowana, usuwają środki ochrony roślin z powierzchni roślin, fungicydy, pestycydy, dezynfekują je, poprawiają. Ozonowanie żywności w domu – o co chodzi i czy warto to robić?
Jedzenie bez chemii.
Pamiętacie wpis sprzed kilku lat o tym, jak w domowych warunkach pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców? Jak pozbyć się bakterii i pestycydów ze świeżych produktów? W jaki sposób je umyć? Czy wystarczy opłukać pod wodą?
Skąd pomysł, by myć warzywa w wodzie z octem lub w wodzie ozonowanej? Jak długo musi trwać proces oczyszczania? Na pytania prowadzących Dzień Dobry TVN odpowiedziała Agnieszka Piskała, dietetyczka.
Wstąpienie do Unii Europejskiej niosące za sobą dofinansowanie rolnictwa, rozwój technologiczny oraz wzrost świadomości ekologicznej to powody poszukiwania zdrowszych, a zarazem skuteczniejszych sposobów walki ze szkodnikami, pleśniami, grzybami, wirusami, bakteriami występującymi na warzywach. Urządzenie do ozonowania wody w domu Korona Med - ozonowanie owoców i warzyw, mięsa, żywności w domu. Liczę na to, że dzięki ozonowaniu jedzenia zwiększy się moja świadomość odnośnie zdrowia mojej rodziny i wpływu na nie, poprzez to, co jemy na co dzień. Kochani, ozonowanie żywności to naprawdę prosty sposób na to, aby upewnić się, że to, co podajemy do jedzenia naszym najbliższym jest zdrowe.
Owoce dłużej zachowują swoja świeżość. Polepsza się ich smak. Jeśli nie mamy dostępu do warzyw i owoców hodowanych bez chemii (z upraw organicznych albo od działkowiczów nawożących naturalnym kompostem), musimy dla własnego dobra pozbyć się toksycznych chemikaliów z powierzchni jarzyn i owoców po przyniesieniu ich do domu z warzywniaka.
Sama woda nie zda tutaj egzaminu i zaraz wyjaśnię dlaczego. DEZYNFEKCJA OWOCÓW I WARZYW ZA POMOCĄ OZONOWANIA. Dezynfekcja owoców i warzyw ma na celu ich ochronę przed szkodliwym działaniem bakterii, pierwotniaków oraz grzybów.
Dezynfekcji nie da się ominąć, gdyż straty poniesione z tego tytułu byłyby większe niż zyski i produkcja stałaby się nieopłacalna. Ozon niszczy drobnoustroje i bakterie, nie niszcząc środowiska. Może mieć postać gazu, wody bądź lodu, a finalnie rozpada się na zwykły tlen, przyjazny dla nas i dla natury. Ekologiczne ozonowanie warzyw i owoców.
Pojęcie EKOżywności zakorzeniło się już na dobre w świadomości konsumenckiej. Pod wpływem ozonu nie zmienią one swojego smaku i zapachu, a wręcz na nim zyskają.
Woda mieszana jest z ozonem w mieszalnikach inżektorowych i nasycona przepływa przez zbiornik kontaktowy, gdzie zachodzi proces dezynfekcji. Cząsteczka ozonu ulega rozpadowi tworząc tlen cząsteczkowy. Sprawdzi się także do usuwania niebezpiecznych substancji z owoców i warzyw.
Dlatego z uwagi na to, w trakcie ozonowania domu lub samochodu, nie powinno się przebywać w tym miejscu. Ponadto, należy intensywnie wywietrzyć dane pomieszczenie przez ok. Podobnie rzecz wygląda w przypadku ozonowania żywności – mięsa, warzyw, owoców, jaj, ryb itd.
Dzięki procesowi ozonowania, który wykonuje generator ozonu możemy nie tylko usunąć wszelkie bakterie, wirusy czy pestycydy z żywności ale również w sposób naturalny przedłużyć jej świeżość. Ozon jest bardzo silnym utleniaczem i nawet w niewielkich ilościach przyczynia się do likwidacji nie tylko bakterii i grzybów, lecz także wirusów, toksyn i innych szkodliwych związków. Ozon Food to manufaktura, jako Pionier i lider produkujemy kompleksowe systemy ozonowania i generatory ozonu dla przemysłu spożywczego i owocowo-warzywnego.
Przez lata wypracowaliśmy unikalne na skalę światową technologie, przetestowane normy i niezawodne strategie, które wspierają polskich i zagranicznych przedsiębiorców. Został on wyposażony w dwie, specjalistyczne rurki służące do ozonowania warzyw i owoców, a także w krzemową rurkę do mięs. Oprócz tego samo urządzenie obsługuje powierzchnie m(w trybie szybkiego oczyszczania jednorazowego) i do 180m(w trybie cyklicznym).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.