poniedziałek, 16 marca 2020

Termoobieg co to jest

Termoobieg to gorące powietrze wprawione w ruch. Dzięki niemu w każdym miejscu urządzenia temperatura jest taka sama i potrawy można przyrządzać na kilku poziomach równocześnie. Użycie termoobiegu sprawia, że potrawy można piec krócej oraz w niższych temperaturach, co obniża koszty eksploatacji o około. Szczególny wentylator, który wywołuje w piekarniku, bądź kuchence mikrofalowej ruch gorącego powietrza.


Dlatego w każdym miejscu urządzenia temp.

Tak samo jest w przypadku ciast – jeśli ma być puszyste i miękkie, a nie zakalcowate, to trzeba wybrać odpowiednie funkcje. Na czym dokładnie polega jego działanie? KOMENTARZE: (brak) dodaj komentarz. Z powyższych informacji wynika, że o ile tryb statyczny doskonale sprawdza się w przypadku delikatnych dań, a zatem różnego rodzaju ciast kruchych i drożdżowych, biszkoptów oraz chleba, czyli wypieków, które wyrastają, o tyle termoobieg zalecany jest do mięs, ryb, warzyw. Większość piekarników dostępnych na rynku jest wyposażonaw termoobieg.


To jedna z najbardziej uniwersalnych opcji pieczenia, przydatna zarówno podczas przyrządzania ciast, jak i pizzy, dań warzywnych, zapiekanek makaronowych oraz różnego rodzaju mięs. Temat: termoobieg - po co to jest?

Moi drodzy Mamy piekarnik z termoobiegiem od pol roku i zdalem sobie sprawe ze nie uzywamy tej opcji. Raz wlaczylismy i wszlo jakies łykowate paskudztwo zamiast pieczonych zeberek. Używamy go bardziej lub mniej, tak samo bardziej lub mniej wiedząc w ogóle po co. Działanie termoobiegu polega na wprawianiu w ruch gorącego powietrza.


Co to jest termoobieg? Dzięki temu jest ono równomiernie rozpraszane po wszystkich komorach piekarnika i temperatura w nich jest. Czym dokładnie jest termoobieg? To funkcja, która wprawia w ruch gorące powietrze we wnętrzu piekarnika, dzięki czemu ciepło jest rozprowadzane równomiernie (w przypadku klasycznego grzania ciepło jest wydzielane pionowo albo na boki). Na pewno zauważyliście na opakowaniach wielu gotowych produktów, do pieczenia w piekarniku, że czas pieczenia przy użyciu dwóch grzałek jest dłuższy niż na termoobiegu.


Producenci sami nas o tym ostrzegają bo wiedzą, że termoobieg przyśpiesza proces pieczenia i mogłoby to sprawić, że potrawa spali się. Czasami zdarza się, że choć piekarnik jest sprawny, termoobieg nie działa. Co prawda urządzenie da się wówczas użytkować, ale z naprawą lepiej nie zwlekać zbyt długo, bo usunięcie awarii może okazać się niezwykle proste. Jest to sposób gotowania, który uznaje się za najzdrowszy, ponieważ nie wykorzystuje się do niego tłuszczu. Kto by pomyślał, że na parze można gotować w mikrofalówce?


Nowoczesny sprzęt na to pozwala. Równomierna cyrkulacja.

Działa termoobieg, wyświetlacz , ale po przekręceniu pokrętła termostatu T-1nie zapala się czerwona lampka sygnalizacyjna i nie grzeją grzałki. Na zaciskach kabla czerwonego i białego jest napięcie 2V. Co może być przyczyną. Jaka jest roznica w pieczeniu ciasta-mam termoobieg a nie mam instrukcji,bo kuchnka została po poprzednich wlascicielach mieszkania.


Symbole na piekarniku to wcale nie nie taka prosta sprawa! Piecze sie szybciej? Wiele z nich prezentuje się nieco enigmatycznie lub budzi wątpliwości nawet najbardziej zaprawionych kuchmistrzów.


Kiedy bowiem warto zdecydować się na grzanie statyczne, a kiedy postawić na termoobieg lub grill? I które oznaczenia piekarnika przynależą do wyżej wymienionych funkcji?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty