czwartek, 25 marca 2021

Wyciskarka a sokowirówka

Sokowirówka czy wyciskarka – co wybrać? W przeciwieństwie do sokowirówki wyciskarka wolnoobrotowa umożliwia otrzymywanie mleka roślinnego. To ciekawa alternatywa dla osób uczulonych na białko mleka bądź nietolerujących laktozy. Wystarczy zamiast owoców lub warzyw wrzucić do wyciskarki namoczone orzechy włoskie, migdały, soję itp. Dzisiaj przygotowałam wpis, dość nietypowy, ponieważ porównuje on dwa produkty, jakimi są wyciskarka Philips i sokowirówka Philips.


Wyciskarka a sokowirówka Philips Avance.

Pytania o to, czy mam kupić sokowirówkę czy wyciskarkę pojawiają się w sieci dosłownie kilka razy dziennie. Zarówno sokowirówka, jak i wyciskarka wolnoobrotowa to urządzenia, które pomogą w przygotowaniu domowych, owocowych lub warzywnych soków. Ale jedno drugiemu nie jest równe.


Co jest zatem lepsze – sokowirówka czy wyciskarka do soku, a może dwa w jednym – sokowirówka połączona z wyciskarką? Bez zamieszania: konsystencja soku W wyciskarce sok nie rozwarstwia się, ma jednolitą konsystencję. W sokowirówce sok szybko się rozwarstwia, bo jest natleniony.


Musisz go wymieszać. W internecie można spotkać się z nazwą sokowirówka wolnoobrotowa. Nie jest to poprawne określenie wyciskarki do soku i może wprowadzać w błąd.

Wolnoobrotowa jest wyciskarka z wolnymi obrotami, sokowirówka jak sama nazwa wskazuje wiruje, a to nie ma nic wspólnego z wolnymi obrotami :). Czym jest wyciskarka - krótka ogólna prezentacja. Do tej pory w świadomości przeciętnego Polaka jako sprzęt do wyciskania soku funkcjonowała sokowirówka. Słowo „wyciskarka” przywodzi na myśl wyciskarkę do cytrusów, wyspecjalizowaną wyłącznie do tego rodzaju owoców.


Szeroki wybór produktów m. Warto wiedzieć, jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma rozwiązaniami. Po pierwsze, sokowirówka działa szybciej niż wyciskarka, co nie pozostaje bez znaczenia dla osób mających niewiele czasu lub codzienne przyrządzających dużą porcję soku. Sok wyciśnięty za pomocą wyciskarki będzie naturalnie mętny i będzie zawierać miąższ. Niektóre z nich umożliwiają wyciśnięcie soku z warzyw liściowych (np. szpinaku, pietruszki) czy ziół.


Na rynku jest wiele urządzeń za pomocą których wycisnąć możemy sok z warzyw, owoców a także nasion, liści czy ziół. Najpopularniejsze są sokowirówki ręczne, sokowirówki oraz wyciskarki. Poniżej przedstawiliśmy główne wady i zalety wyciskarek i sokowirówek. Najważniejsza różnica jest taka, że w sokowirówce nasze warzywa i owoce są ścierane przez system sit i nożyków, które poruszają się z dużą prędkością. Sok taki jest klarowny, ale natleniony i trzeba wypić go od razu po przyrządzeniu.


Nie zawiera też takiej ilości składników odżywczych, jak sok z wyciskarki. Dylemat pomiędzy wyciskarką wolnoobrotową i sokowirówką, jest najczęściej pojawiającym się problemem w kwestii domowego pozyskiwania świeżego soku. Obydwa urządzenia spełnią to zadanie, jednak droga do efektu, jakim jest świeży sok, jest różna w przypadku obu urządzeń.


Proces wyciskania soku opiera się w niej na rozgniataniu owoców i warzyw, a nie na szatkowaniu.

Dzięki temu otrzymany sok jest bardziej wartościowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty