poniedziałek, 19 czerwca 2017

Budowa i działanie kuchenki mikrofalowej

Za wynalazcę kuchenki mikrofalowej uważa się Percy’ego Spencera. Pierwszą komercyjnie dostępną kuchenką mikrofalową była wyprodukowana w. Komentarze (21) Brak komentarzy Dodaj komentarz. Kwanty promieniowania mikrofalowego niosą mniejszą energię (mniejsza częstotliwość) niż chociażby kwanty promieniowania podczerwonego które powstaje naturalnie.


Sekret działania kuchenki mikrofalowej kryje się w wodzie.

Mikrofale o częstotliwości 245. MHz przenikają przez szkło, plastik a także potrawy, jednak przy spotkaniu z wodą dzieje się nieco inaczej. Woda dość silnie pochłania drgania wywołane przez fale radiowe doprowadzając tym samym do rozgrzania potrawy od środka.


Kuchenka mikrofalowa - jak działa i jej wpływ na zdrowie. PDF Drukuj Żyjemy w kulturze, która promuje pośpiech. Pracujemy na czas, jemy na czas, a w konsekwencji żyjemy na czas.


Czas jest cenny - mamy go przecież tak mało by wszystkiego dotknąć, poczuć, zobaczyć. Nic dziwnego, że w kuchni.

Projektowali sprzęt do zwalczania okrętów podwodnych, a wymyślili niezastąpiony sprzęt ADG. Tak w dużym skrócie można podsumować prace inżynierów, którzy chcieli lepszego radaru, a podarowali światu kuchenkę mikrofalową. Wpływ mikrofali na żywność Jedzenie, które przyrządzamy w kuchence mikrofalowej nie traci swoich właściwości odżywczych.


Promieniowanie stosowane w mikrofalówkach nie rozrywa wiązań związków chemicznych. Jak działa kuchenka mikrofalowa? Jak sama nazwa wskazuje kuchenka mikrofalowa do podgrzewania potraw, wykorzystuje mikrofale.


Franke Polska - kuchenka mikrofalowa do zabudowy. Zasada działania kuchenki mikrofalowej. Po włączeniu kuchenki mikrofale odbijając się od jej ścian uderzają w potrawę i podgrzewają ją. W dużym skrócie - mechanizm kuchenki za pomocą fal wprawia w ruch cząsteczki wody obecne w pożywieniu, a te podgrzewają całą potrawę. Podstawą działania kuchenki mikrofalowej jest część nazwana magnetronem, jego podstawą jest miedziana rura z wnękami, w której znajduje się dodatkowo miedziany pręt.


Dlatego w normalnej odległości, przy której manipulujemy przy kuchence, energia jest tak małą, że nie wywiera szkodliwego wpływu na organizm człowieka. Rozmiar tekstu: A A A. Niezależnie od tego, co dotąd powiedziano o bezpieczeństwie kuchenki mikrofalowej, przy jej używaniu nie należy bez potrzeby tkwić nad włączoną kuchenką przez cały czas jej pracy. P o najnowszych badaniach, które obaliły mit jakoby jedzenie produktów przyrządzonych w mikrofalówce szkodziłoby zdrowiu co raz więcej osób sięga po te urządzenie.


Skraca czas podgrzewania i rozmrażania jedzenia. Niektórzy tworzą w niej całe zestawy obiadowe.

Istnieją jeszcze inne zastosowania kuchenki mikrofalowej. W niektórych jednak modelach ścianki są zaokrąglone, co jak twierdzą producenci ma zwiększać efektywność działania urządzenia (a z pewnością ułatwia też czyszczenie). Niszczenie struktury molekularnej produktów. Gotowanie w kuchenkach mikrofalowych niszczy molekularną integralność produktów, powodując przekształcenie aminokwasu L-proliny w D-prolinę, czyli toksynę wpływającą na układ nerwowy, wątrobę i nerki. Eksperymenty wykazały, że gotowanie w kuchenkach mikrofalowych degenerująco wpływa na budowę cząsteczkową pożywienia tak, że.


Jego działanie oparte jest na parze wodnej. Wady i zalety kuchenki mikrofalowej. Kuchenki mikrofalowe, tak jak większość urządzeń gospodarstwa domowego, mają zarówno zalety, jak i wady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty