czwartek, 1 czerwca 2017

Czy chleb żytni jest zdrowy

Ponadto powiązano go z kilkoma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi oraz poprawą zdrowia serca i układu trawiennego. Zastanawiam się jaki chleb należy wybierać podczas stosowania diety odchudzającej. Odnalazłam informację, że warto wprowadzić do menu chleb razowy żytni.


Rozumiem, że pieczywo z pełnego przemiału jest korzystniejsze podczas redukcji masy ciała ze względu na wysoką podaż błonnika pokarmowego. Zawiera więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż pszenne pieczywo. Jest zdecydowanie najlepszy dla seniorów i dzieci.

W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego. Rodzaje chleba – jaki jest najzdrowszy? Na zakwasie czy na drożdżach? Jakie pieczywo będzie odpowiednie na diecie odchudzającej, a jakie dla cukrzyka?


Jaki chleb wybrać, by nasza dieta była łatwiejsza do zbilansowania? Chleb pszenny, żytni czy razowy? Charakterystyczny smak chleba żytniego.


Mąka żytnia, używana do produkcji tego rodzaju pieczywa, jest bogata w błonnik, ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużo witamin.

Dziesiątki artykułów w prasie, książkach i magazynach poruszają kwestię chleba, ale nadal krąży wiele mitów o pieczywie, wiele niejasności i rodzących się u czytelników pytań. Dzisiaj postaram się odpowiedzieć na te najważniejsze, czyli: czy chleb jest zdrowy, czy warto jeść chleb i czy chleb tuczy. Wartość odżywcza chleba zależy od mąki, z której jest zrobiony. Im mąka jest bardziej przemielona i jaśniejsza, tym uboższa w składniki odżywcze.


Przepisy na chleb bezglutenowy oraz kupowane przeze mnie gotowce. Popisałam, co mi na języku siedziało, a teraz przechodzę do konkretów. Najzdrowiej jest oczywiście przygotować domowy chleb na bezglutenowym zakwasie, ale zakwas się u mnie póki co nie uchował, a i zapału oraz czasu nieco brak więc działam szybko, ale dalej zdrowo. Czasy zmieniły się dość zasadniczo i dziś to chleb pszenny jest tani i zwykły, podczas gdy żytni klasyfikuje się w poczet zdrowszych, tradycyjnych wypieków, zwykle o wyższej cenie. Czy chleb żytni jest zdrowszy niż pszenny?


Nie jest to tylko kwestia postrzegania, ale teoria podparta faktami naukowymi. Niewielu osobom w pełni odpowiada jego smak i jest rzadziej oferowany, ale warto wiedzieć, że jest to bardzo zdrowy rodzaj pieczywa. Chyba najlepsza z dostępnych opcji.


Zdecydowanie najzdrowszy jest zatem chleb razowy żytni wypiekany na zakwasie, będący źródłem węglowodanów złożonych, białka, witamin, błonnika i składników mineralnych – potasu, magnezu oraz żelaza. Częstym argumentem za tym, że chleb wypiekany na drożdżach jest niezdrowy, jest to, że podczas procesu fermentacji z udziałem Saccharomyces cerevisiae powstaje kwas octowy. Warto wybierać ciemny chleb z mąki z pełnego przemiału, razowej i graham, bo jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii bez nagłych skoków insuliny. Zdrowy jest też chleb żytni na zakwasie - jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia pracę układu pokarmowego. Taki chleb już na drugi dzień jest niesmaczny, kruszy się, psuje, a po kilku czy kilkunastu dniach może nawet zacząć pleśnieć.


To nie jest to czego szukamy!

Spróbuj na pewien czas wyeliminować pieczywo drożdżowe, upiecz samodzielnie lub kupuj wyłącznie chleb na zakwasie i na własnym ciele poczuj różnicę. To już zależy jak do tego podchodzisz, ogólnie taki chleb jest jednym z najzdrowszych wypieków, natomiast węglowodany powinniśmy jeść rano aby dostarczyć sobie energii na początek dnia, a na wieczór zjeść coś lekkiego np. Dodatkowo i chleb żytni razowy, i pełnoziarnisty może być produkowany z różnymi dodatkami, np.


Wybór jest imponujący, smaki przednie, a zdrowie gwarantowane. Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Pieczenie chleba na naturalnym żytnim zakwasie to sztuka. To również z tego powodu tak trudno nam zrezygnować z pieczywa.


Poniżej znajdziecie kilka zdrowszych i pomagających w schudnięciu alternatyw dla białego chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty