środa, 27 czerwca 2018

Jaka powłoka patelni najlepsza

Są patelnie ceramiczne, żeliwne, emaliowane i teflonowe. Ze specjalną powłoką nieprzywierającą i te, dzięki którym nasza potrawa się nie przypala. Inne do naleśników, a inne do grillowanego kurczaka.


Jedne są idealne do kuchenek gazowych, a jeszcze inne sprawdzą się na płytach indukcyjnych. Jaka powłoka patelni będzie najlepsza? Powłoka patelni to jedna z najważniejszych cech.


Ma być trwała, nie przywierać i być bezpieczna dla zdrowia. Jakie patelnie można dostać w sklepach, jakie są ich zalety, a jakie wady? O wysokiej jakości i funkcjonalności patelni świadczy nie tylko materiał, z jakiego została wykonana, ale również to, czy została wyposażona w specjalną powłokę wewnętrzną.


Czyli co charakteryzuje idealną patelnie. Patelnia indukcja jaka najlepsza? Zajmijmy się jednak podstawowymi i najpopularniejszymi.


Prócz podstawowych parametrów o których wspomnieliśmy powyżej warto określić jaki rodzaj patelni jest nam potrzebny. Bardzo istotnym kryterium, jakie należy wziąć pod uwagę podczas zakupu patelni, jest typ kuchenki, na której będzie używana. Problemu nie mają użytkownicy kuchenek gazowych , bo do takich nadają się w zasadzie wszystkie rodzaje dostępnych na rynku garnków i patelni.


A jakie są wady patelni ceramicznej? Ta powłoka wyjątkowo źle znosi huśtawkę temperatur – nie zaleca. Takie patelnie to stosunkowo nowa propozycja, ale można ją spotkać już u kilku producentów.


Design tego typu naczyń nawiązuje do tradycji, jednocześnie wpisuje się w nowoczesny styl wnętrz minimalistycznych. Tak więc musi być wykonana z odpowiednio wybranego materiału, by korzystanie z niej było naprawdę bezpieczne, a smażenie - łatwe. Głównym zadaniem powłoki jest równomierne rozprowadzanie ciepła.


W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza” – przyp. Z powłoką czy bez powłoki? Najlepsze patelnie powinny zapobiegać przywieraniu potraw.


Zależnie od zastosowanego materiału, naczynie w mniejszym lub w większym stopniu wykazuje właściwości nieprzywierające, jednak najlepiej spisują się modele pokryte specjalną powłoką. Jaka jest najlepsza patelnia tytanowa? Decydując się na zakup naczynia z tytanu, często staje się przed dylematem, jaka patelnia tytanowa jest najlepsza do mojej kuchni i potraw, jakie chcę na niej przyrządzać.


Taki produkt to nabytek na wiele lat, dlatego na pewno nie powinno się kierować ceną. Dobra patelnia na naleśniki to obowiązkowe wyposażenie każdego miłośnika tych cienkich placków! Może być wykonana z różnych materiałów i mieć różną wielkość. Tanie patelnie ceramiczne, a przynajmniej te najtańsze nie sprawdzą się, po prostu. Nie ma sensu inwestować w coś co się po użyciach zniszczy.


Obecnie możemy przebierać między garnkami i patelniami wykonanymi z teflonu, aluminium, stali szlachetnej, żeliwa, ceramiki, tytanu, stali węglowej, czy właśnie granitu. Polecane zestawy komputerowe. Zarówno amatorzy, miłośnicy, jak i mistrzowie kuchni doceniają walory, jakie niosą za sobą patelnie wykonane z powłoką granitową.


Dlatego – w mojej ofercie pozostały tylko dwie, sprawdzające się całymi latami (a należące do jednego koncernu) patelnie Zwilling i Demeyere. Jakie wymogi stawia się dobrym patelniom nieprzywierającym?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty