czwartek, 25 kwietnia 2019

Czerwone wino na odchudzanie

Wino a odchudzanie. Ile kalorii ma wino? Kaloryczność czerwonego wina zależy od kompozycji danego rodzaju – np. Można przyjąć, że pół butelki czerwonego wina ma 3kcal.


Nie tak dawno temu prawdziwe rekordy popularności biły doniesienia o tym, jakoby czerwone wino pozytywnie wpływało na odchudzanie tj.

W najrozmaitszych publikacjach znajdziemy potwierdzenia tego faktu. A najczęściej podawanym przykładem na potwierdzenie naukowych wywodów jest zdrowie. Czerwone wino spożywane z umiarem może pomóc kobietom zadbać o linię.


Mechanizm teoretycznie jest prosty, przynajmniej na piśmie. Związki chemiczne zawarte w winie przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej - ma to miejsce dzięki zwiększaniu poziomu estrogenu w organizmie. Codziennie wieczorem trzeba wypic lampke czerwonego wina.


Warunek jest taki, że potem juz nic nie wolno jeśc. Mimo dowodów na odchudzające działanie czerwonego wina naukowcy przestrzegają przed alkoholową dietą – należy ciągle pamiętać, że ten napój sam w sobie jest kaloryczny, a wielu naukowców uważa, że wysoki poziom estrogenu zwiększa ryzyko zachorowań na raka piersi.

Po czerwone wino sięga się zwykle podczas ważnych uroczystości, oficjalnych okazji, spotkań rodzinnych, ale też po prostu do obiadu, kolacji, bądź przy romantycznym spotkaniu. W ostatnich latach napój ten nabiera popularności – i to nie tylko. Etanol sprawia, że tętnice rozluźniają się, dzięki czemu spada ciśnienie krwi, jednak nie każdy powinien leczyć swoje nadciśnienie w ten sposób - przeważnie wymaga ono kontroli lekarza.


Jak powstaje wino białe, czerwone, różowe? Ze względu na zawartość cukru wina dzielą się na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Badania wskazują na to, że większe właściwości prozdrowotne wykazuje przede wszystkim wino czerwone. W procesie jego fermentacji wykorzystuje się bowiem nie tylko owoce, ale również ich skórki. Są one cennym źródłem polifenoli, którym to właśnie wino zawdzięcza swoje wspaniałe właściwości.


Dlaczego warto pić wino podczas diety? Badania przeprowadzone na Washington State University wykazały, że czerwone wino i odchudzanie idą w parze. Wszystko dzięki magicznej substancji o nazwie resweratrol, która wpływa na regulację równowagi energetycznej - to może zapobiegać chorobom uzależnionym od diety w tym otyłości i cukrzycy. Dobroczynny wpływ czerwonego wina na zdrowie został udowodniony naukowo, jednak musi być to rozsądna ilość. Każdy alkohol w nadmiarze może doprowadzić do uszkodzenia organów wewnętrznych.


Pozytywny wpływ czerwonego wina na zdrowie wykorzystywany jest w terapii wielu schorzeń. Tylko wtedy możemy także myśleć o tym, że nasze ciało – mimo zmniejszenia wagi– będzie w dalszym ciągu jędrne i estetyczne. Czy aby na pewno napój alkoholowy wytwarzany z winogron jest aż tak zdrowy, jak się powszechnie uważa?

A może wszystkie opinie na jego temat są wyssane z palca? Odchudzanie i czerwone wino, czyli francuski paradoks Henri de Toulouse-Lautrec, portret Suzanne Valadon: Jeśli szukacie szybkiego i przyjemnego sposobu na odchudzanie, to postawcie na lampkę wina przed snem. Według doniesień naukowców z Harvarda i Uniwersytetu Stanu Waszyngton picie wina do poduszki pomaga schudnąć. Jak się okazuje, resweratrol korzystnie wpływa również na pamięć krótkotrwałą. Osoby pijące maksymalnie lampki wina dziennie zapamiętują znacznie więcej słów, a ich hipokamp, który odpowiada za przyswajanie nowych informacji, pracuje o wiele wydajniej.


Badacze z Johns Hopkins University są zdania, że.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty