wtorek, 7 lipca 2020

Stal na noże kuchenne

Noże kuchenne dostępne w tej kategorii różnią się przeznaczeniem. W zależności od kształtu ostrza wyróżniamy noże kuchenne przeznaczone na przykład do obierania warzyw, do krojenia chleba, do mięsa czy noże typu azjatyckiego. Bardzo wygodnym rozwiązaniem, które znacznie ułatwia bezpieczne.


Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!

Stal wysokostopowa o świetnich właściwościach nierdzewnych, nadające się zarówno na noże kuchenne jak i necki. Precyzyjnie pocięta stal laserem na formatki 60mm x 250mm. Jakie noże kuchenne wybrać — ceramiczne czy stalowe? Choć najlepsze noże kuchenne wciąż wykonywane są ze stali, dużą popularnością cieszą się też ceramiczne noże kuchenne. Do ich zalet należy z pewnością duża twardość ceramiki, przez co nie tępią się tak szybko jak stal, zwłaszcza ta niskiej jakości.


Posiadamy noże do kuchni idealne dla dobrej gospodyni, ale i profesjonalny kucharz znajdzie tu coś dla siebie. Pełną satysfakcję zapewniają nasi producenci, tacy jak: Gerlach, Gerpol, Fiskars, Glowel lub profesjonalny WMF.

Noże ze stali damasceńskiej na Allegro. Ekstremalna japońska stal nierdzewna zawierająca aż węgla i chromu, którą można zahartować do niezwykłej jak na stal twardości HRC. Jest to spiek (stal proszkowa) wytwarzany w hucie Hitachi technologią analogiczną do CPM.


Z powodu stosunkowo małej udarności nadaje się tylko na mniejsze noże, zazwyczaj składane. Blok na noże kuchenne dostępny w szerokiej ofercie naszego sklepu może być wykonany z wysokiej jakości drewna i posiadać wąskie otwory dostosowane do szerokości danego ostrza. Mogą to być również przybory stworzone ze stali nierdzewnej lub z jakościowych tworzyw sztucznych z gumowymi wkładami wewnątrz.


Kup Nóż ze stali damasceńskiej w kategorii Dobre noże kuchenne taniej na Allegro. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Przydają się zawsze, mogą zastąpić praktycznie wszystkie przybory kuchenne posiadające ostrza. W ofercie Stalgast masz do wyboru kilkadziesiąt modeli noży do różnych zastosowań.


Kuchenne noże japońskie tylko ze stali damasceńskiej. Historia super stali związana jest jednoznacznie z Bliskim Wschodem, a dokładnie z Damaszkiem stolicą Syrii. Przez wieki wykonane tam miecze z charakterystycznymi wzorami przypominającymi fale morskie były cenione na całym świecie. Każdy, kto interesuje się nożami kuchennymi, z pewnością słyszał o nożach ze stali damasceńskiej. Ja słyszałem o wielu teoriach na jej temat (w kontekście noży i mieczy japońskich).


Jedni twierdzili, że wykonywało się ją z tysięcy warstw stali inni, że rudę do jej produkcji wydobywano w Damaszku.

Używane są przez najlepszych mistrzów kuchni. Warto również wspomnieć, ze pomimo użytku nawet w ciężkich warunkach, noże ze stali damasceńskiej nie szczerbią się i zawsze są ostre. Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na drugą część serii Poznaj swój nóż, której celem jest przybliżenie tematów związanych z nożami kuchennymi.


Dzisiaj postaram się Wam wyjaśnić, dlaczego ostrze noża jest tak ważne. Post poświęcony jest jednemu z najważniejszych elementów przy wyborze odpowiedniego narzędzia: rodzajom stali i parametrom ostrza. Nóż kuchenny pozwala zainteresowanym na łatwe i szybkie przygotowanie wielu potraw.


Tyczy się to zarówno dań mięsnych, jak i wegetariańskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty