poniedziałek, 27 lipca 2020

Tatar z jakiego mięsa

Wybieramy mięso na tatara. Wiele osób uważa, że jedzenie tatara może być niebezpieczne dla zdrowia. Jednak wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakiego mięsa użyjemy do przygotowania potrawy. Jakie mięso na tatar wołowy.


Na tatar nadaje się właściwie każde chude mięso wołowe. Im miększe i delikatniejsze, tym delikatniejszy będzie tatar. Tu najlepszy tatar wychodzi z polędwicy wołowej, ale może być tez udziec wołowy, lub łopatka wołowa. Polędwicę wymieszaj z sosem worcestershire oraz oliwą. Dopraw solą, papryką i świeżo mielonym pieprzem oraz – opcjonalnie – chili.


Pokrój szalotkę i ogórki w drobną kosteczkę. Z mięsa uformuj na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), zrób w niej wgłębienie i ułóż w nim surowe żółtko. A ja robię tatar z ryby. Sam łowię pyszne pstrągi potokowe, ale można go zrobić ze świerzego sandacza. Tatar przepis na domowy tatar – dokonały na przystawkę jak i zakąskę.


Tatar nazywany przeze mnie dzikim mięsem to jedno z moich ulubionych dań, wytrawne, delikatne o konsystencji soczystej chmurki, w której wyczuć można kawałki pikantnych dodatków – mogłabym pisać o nim poematy, ale muszę przejść do rzeczy, gdyż danie tak piękne jak tatar też ma swoje prozaiczne. Oczywiście należy pamiętać, żeby mięso na tatara pochodziło z jak najlepszego źródła (Kraków ma łatwo, bo na Targ Pietruszkowy przyjeżdża OIKOS ze swoim ekologicznym mięsem). Nie musi to być jednak polędwica, rujnująca kieszenie smakoszy.


Jak zrobić klasyczny tatar wołowy? Ludzie dzielą się na tych, którzy tataru, czyli surowego mięsa nie wezmą do ust i na tych którzy go uwielbiają ( ja jestem z tych drugich ;)) Do zrobienia befsztyku tatarskiego wcale nie trzeba posiadać szczególnych umiejętności. Cała tajemnica tkwi w doborze dobrego i świeżego mięsa oraz przypraw. Tatar spożywa się zazwyczaj na surowo, bez obróbki termicznej. Mniej popularną wersją tatara serwowaną w restauracjach we Francji jest „tartare aller-retour” w postaci surowego wołowego mięsa mielonego z przyprawami, które jest lekko smażone po obu stronach.


Jedną z tajemnic doskonałego tatara jest wysokiej jakości mięso. Najlepiej sprawdzi się polędwica, ale uda się także z rostbefem czy udźcem. Zaufany dostawca mięs na pewno będzie w stanie doradzić! Co powinien zawierać klasyczny tatar wołowy? Jeżeli jednak chcemy, aby nasze mięso na tatar, zmielone czy też w kawałku, było przechowywane w lodówce lub zamrażarce, warto skorzystać z następujących metod: 1. Pomiędzy bitwami siekali to mięso i zjadali z kradzionymi jajami.


Potrawa ta miała dodawać im siły, by mogli dźwigać zbroję i podejmować walkę. Historia mięsa ubijanego pod siodłem jest prawdziwa. Nie ma jednak nic wspólnego z tatarem. Nie wiadomo do końca, z jakiego powodu Tatarzy wkładali mięso po siodło. Następnie zmielić w maszynce o ostrych nożach lub bardzo drobno posiekać.


Do mięsa dodać oliwę, sól, pieprz, musztardę oraz odrobinę wody. Całość wymieszać i mocno uklepywać przez około minut. Dzięki oliwie tatar nie ściemnieje, a odrobinie wody będzie delikatniejszy. Tatar z wołowiny W moim domu rodzinnym tatar z wołowiny gościł na stole dość często.


Woda z pomocą oleju nadaje puszystosci mięsu, a wołowinka to uwielbia, a ja ją. Jak nie dać się nabrać i wybrać to, co najlepsze? Być może te historie o mięsie z pod siodła, które rzekomo jadali tatarzy ma w sobie trochę prawdy.


W podobny sposób przyrządzali mięso Burkowie w Płd Afryce w połowie XIX w. Różnica polegała na tym że mięso odprawiano, peklowało się na wolich grzbietach a na koniec suszone na słońcu. Nazywali takie mięso Biltong. Cebulę, grzybki, ogórki drobno posiekaj, dodaj do mięsa, wymieszaj, dopraw musztardą, solą, pieprzem (możesz też nie mieszać dodatków z mięsem, wtedy tatar wygląda bardziej elegancko). Mięso oczyść z błon i drobno posiekaj.


Jeśli jesteś ciekawy, z czego robi się wegańskiego tatara, koniecznie musisz sprawdzić ten wpis. To wręcz niesamowite. Zawsze obrzydzało mnie jedzenie surowego mięsa, prócz sushi.


Myślę, że wpisywałem się tym do niszy, która również nie lubi tatara.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty