wtorek, 16 lutego 2016

Prawidlowe nakrycie stolu

Poprawne i estetyczne nakrycie stołu to bardzo ważna sprawa. Potrawy wówczas smakują zdecydowanie lepiej, a goście czują uroczysty charakter posiłku. Podstawą dobrze nakrytego stołu jest oczywiście obrus.


Ale poza czystym obrusem równie ważne jest odpowiednie rozmieszczenie talerzy i sztućców. Warto zasady prawidłowego nakrywania stosować także w domu. Potrawy podane na pięknym stole smakują dwa razy lepiej, goście będą czuli świeżość i uroczysty charakter posiłku. W większości znamy te podstawowe zasady, jednak warto sobie przypomnieć je i zebrać w jednym miejscu. Prawidłowe nakrycie stołu.


Elementem świadczącym o profesjonalności danej restauracji świadczą przede wszystkim detale. Odpowiednie nakrycie stołu, a przede wszystkim nienaganne ustawienie sztućców i talerzy często decyduje o wysokiej randze danego lokalu. Nawet zwykły obiad dla rodziny lub grona najbliższych przyjaciół może okazać się nie lada wyzwaniem. O pięknie nakrytym stole, zgodnie ze sztuką savoir-vivre, myśli każdy gospodarz przyjęcia.


Znajomość kilku zasa jak nakryć do stołu i jak ułożyć sztućce w prawidłowy sposób, bardzo to ułatwi i uchroni przed niezręcznymi wpadkami. Dlatego każdy gospodarz winien znać podstawowe zasady jak prawidłowo nakryć do stołu. Ułożenie naczyń Aby prawidłowo nakryć do stołu trzeba zadbać o odpowiednie ułożenie na nim naczyń. Przede wszystkim nakrycia powinny być ustawione w takiej odległości od siebie, aby podczas jedzenia goście nie trącali się wzajemnie łokciami.


Niemniej jednak także w warunkach domowych, warto znać podstawowe zasady. Oto kilka inspiracji i pomysłów na oryginalne dodatki na wigilijny stół. Twoje świąteczne nakrycie stołu wcale nie musi być nudne i szablonowe.


Wprowadź elementy, które dodadzą mu świątecznego wyglądu, a twoi goście poczują się potraktowani wyjątkowo. Nakrycie stołu (z francuskiego couvert) to wszystkie przedmioty, które ustawiamy na stole przed przybyciem gości. Zaliczamy do niego: sztućce, serwety, szkło, ewentualnie winietki oraz niektóre naczynia. W zależności od menu i rodzaju przyjęcia – można rozróżnić dwa typy ułożenia nakrycia, tj. Nie musisz mieć zmysłu artystycznego, aby twój stół przy każdej okazji przyciągał wzrok.


Wystarczy jeśli będziesz stosować kilka podstawowych zasad. Obrus to zupełna podstawa dobrze. Sztućce przesuwamy na prawą stronę nakrycia.


Jeśli do deseru używany będzie tylko widelec, trzonek kierujemy w prawo. W lewo, gdy używane do jedzenia deseru będą zarówno widelczyk jak i łyżeczka (np. przy knedlach na słodko). Dużo na RiE World piszemy o imprezach, ich organizacji i wystroju. Dzielimy się z Wami naszymi inspiracjami oraz naszą wizją celebracji codzienności. Staramy się Wam pokazać, jak łatwo można stworzyć wyjątkowy klimat.


Czas nadszedł wrócić do podstaw, a mianowicie do zasad jak nie tylko estetycznie, ale i prawidłowo nakryć do stołu. Oglądając brytyjski hit, serial Downton. Zwykle się nad tym nie zastanawiamy i zwyczajnie jemy w pośpiechu i byle jak. Na pięknie nakrytym świątecznym stole liczba sztućców. Jak nakryć do stołu: stałe elementy.


Przyprawy jak sól, czy pieprz powinny powtarzać się na dwóch skrajnych częściach stołu, tak by przy większej liczbie osób jedzących nie zapanował chaos podczas podawania ich sobie. Podczas deseru talerz na chleb, solniczki i nieużywane lampki do wina powinny być usunięte ze stołu. Szklanki na wodę pozostają na stole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty