wtorek, 31 maja 2016

Kawa z ekspresu ciśnieniowego

Najlepsza kawa do ekspresu. Jednakże przy ogromie dostępnych na rynku producentów i różnego rodzaju mieszanek wciąż zastanawiamy się, które kompozycje – jaki skła stopień wypalenia ziaren i intensywność ich nut smakowych okażą się najlepsze. Jaka kawa do ekspresu, czyli jak wybrać kawę?


Dobór odpowiedniej kawy zależy również od sposobu, w jaki będziemy ją parzyć, oraz urządzenia, jakim dysponujemy. Kawy ziarniste najlepiej sprawdzą się przy automatycznych ekspresach ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem. Kawy używane do mieszanek typu espresso do parzenia w ekspresach ciśnieniowych wymagają innego rodzaju wypalania niż kawy przeznaczone do zaparzania z fusów bezpośrednio w szklance, czy te używane do ekspresów przelewowych lub innych przelewowych metod parzenia.

Ja do mojego ekspresu ciśnieniowego z firmy DeLonghi kupuję ziarnistą kawę z renomowanej firmy. Dzięki temu przygotowana kawa jest bardzo dobra w smaku. Najbardziej lubię Latte i Espresso. Codziennie piję kilka filiżanek. Z tego też względu najlepszą opcją jest wybieranie kaw ziarnistych i mielenie ich tuż przed przystąpieniem do parzenia kawy.


Kawa powinna być drobno zmielona, dzięki czemu wyciągniemy z niej maksimum smaku i aromatu. Najważniejszymi częściami każdego ekspresu ciśnieniowego są: bojler, czyli ogrzewany elektryczną grzałką zbiornik, do którego wlewamy wodę, i zaopatrzony w sitko z filtrem pojemnik, do którego wsypujemy kawę. Zasady działania ekspresu są bardzo proste.

Po włączeniu urządzenia grzałka podgrzewa wodę do temperatury około 100°C. Do pustej szklanki wlewamy odrobinę syropu do kawy. Zaparzamy kawę bazową: mokkę (jeśli w kawiarce) lub espresso (w ekspresie ciśnieniowym).


Pamiętaj, mokka jest nieco silniejsza od kawy z ekspresu. Jeśli chcesz wzmocnić smak kawy w Twoim latte, przygotuj podwójne espresso lub mokkę z dużej porcji kawy. Polecam kawę z ekspresu ciśnieniowego bądź przelewowego. Jeśli jesteśmy ograniczeni finansowo i nie stać nas na zakup takiego sprzętu to zachęcam do zakupu kawiarkę.


W domowych warunkach sprawdzi się doskonale. Nie pijemy czarnej kawy na czczo, jeśli już to z dodatkiem mleka. I co z tego że przeliczenie na kg kawy wychodzi drożej na kapsułki, jak taką mieloną zużywam 3x szybciej, gdyż kawa jest po prostu słaba. Co do smaku, no cóż - smaczniejsza jest ta z ekspresu z młynkiem, ale w sensie aromatu, natomiast w sensie intensywności smaku kawy już z mleczkiem - wygrywa kapsułka.


Ziarna kawy do ekspresu ciśnieniowego podlegają wypalaniu dłuższemu, bo trwającemu około 20-tu minut, ale w niższej temperaturze, która nie przekracza 230°C. Ziarna zawierają po takiej obróbce więcej cukrów i aromatów, więc kawa z ekspresu ciśnieniowego nie powinna być zbyt gorzka, za to najbardziej zbliżona do ideału. Ale jeśli cały czas się wahamy, jaką kawę do ekspresu ciśnieniowego wybrać, to wiele z nich dostępnych jest w 250g-500g opakowaniach, tak niewielkie opakowania pozwolą nam znaleźć naszą ulubioną kawę.


Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia. Kawa z ekspresu ciśnieniowego z kolbą to klasyczne włoskie espresso. Intensywne, ale zrównoważone w smaku, esencjonalne (określane też jako „oleiste” w konsystencji) i o średnio niskiej zawartości kofeiny.

To kawa z ekspresu przelewowego, smakująca inaczej niż kawy na bazie espresso (z ekspresu ciśnieniowego). Kawa taka zazwyczaj jest mocniejsza i bardziej aromatyczna, ponieważ woda ma dłuższą styczność z ziarenkami kawy. Kawa po polsku Typowa kawa po polsku to zmielone ziarenka kawy zalewane wrzątkiem z dodatkiem dużej ilości. W wyniku zastosowania odpowiedniego ciśnienia (ok.


9–barów, pompa jest w stanie wytworzyć do barów) kawa z ekspresu ciśnieniowego posiada charakterystyczną jasnobrązową piankę (crema), składającą się z oleistych substancji wyciśniętych z kawy i nadających jej niepowtarzalny smak, aromat i wygląd. Kto z nas w przerwie w pracy nie pije kawy? Albo kto z nas nie lubi spotkać się przyjacielem lub przyjaciółką na rozmowę i przysłowiową kawę? Kawa ziarnista do ekspresu oraz alternatywnych metod parzenia Oferta naszego sklepu to najlepsze kawy ziarniste nadające się do wszelkich metod parzeni. Ja używam do kolbowego ekspresu ciśnieniowego.


Głośność zgodnie z przewidywaniami - nie spodziewałam się, że będzie chodził cichutko, więc też nie jestem rozczarowana. W końcu to młynek, a nie depilator ;-) Jedyny mankament to to, że zrobienie kawy wiąże się z dużym. System do spieniania mleka LatteGo błyskawicznie przygotuje kawy z perfekcyjną, aksamitną pianką.


Składa się z tylko dwóch części i nie posiada żadnych rurek. Innowacyjna budowa sprawia, że system czyści się niezwykle szybko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty