piątek, 17 marca 2017

Mikser do wyrabiania ciasta drożdżowego

Jaki robot kuchenny do mieszania, wyrabiania i zagniatania ciasta wybrać? Po co się trudzić i tracić czas na mozolne wyrabianie i zagniatanie ciasta albo ręczne ubijanie piany czy śmietany. Hak jest znakomity do wyrabiania ciasta pierogowego. Uzywajac „haka” mieszac ciasto 222-minuty, potyem zawinac folie i wlozyc do lodowki na pol godziny. Nastepnie rozwalkowac i formowac pierogi.


Nie ma lepszego przepisu!

Mikser do ciasta na Allegro. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Wszędzie Wszystkie kategorie. Ogłoszenia o tematyce: mikser do wyrabiania ciasta na Sprzedajemy.


Kupuj i sprzedawaj rzeczy używane i nowe w Twojej okolicy. Szybka, łatwa i lokalna sprzedaż rzeczy z drugiej ręki. Wyrażam zgodę na używanie przez Grupę OLX sp.

SMS) przez Grupę OLX sp. Mieszarki do ciast taniej - Allegro. Najwięcej ofert w jednym miejscu. Przepis dostałam od babci.


Drożdżówka bez wyrabiania jest bardzo prosta, trochę inna w smaku od tradycyjnej, ale biorąc pod uwagę fakt, że praktycznie nie mamy z nią nic do roboty, to można się nią zachwycić. Rozczyn, mąkę, jaja, ogrzane mleko, sól i przyprawy aromatyczne należy połączyć i wymieszać, a następnie dokładnie wyrabiać ciasto. Wyrabianie ciasta ma duże znaczenie. Podczas wyrabiania następuje połączenie składników, a także wprowadzona zostaje do ciasta duża ilość powietrza, co wpływa na jego pulchność. W internecie możecie znaleźć wiele przepisów, w których nie trzeba poświęcać czasu na wyrabianie ciasta, jest to tzw.


Używam go intensywnie głównie do wyrabiania ciasta na chleb, na kluski (ciasto bardzo twarde), do ciast drożdżowych i innych. Polecam z czystym sumieniem. Ale maksymalną ilość mąki jaką używałam to 800g. Na koniec dodaj jeszcze buzujący zaczyn drożdżowy oraz mleko z rodzynkami. Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką.


Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Drugie założenie to cena – miała być nie za duża, ale robot możliwie „firmowy” (cokolwiek to oznacza…). Ciasto wyrabiaj tak minimum minut.


Trzecie to moc: czytałem gdzieś, że mniej niż 6W do wyrabiania ciasta chlebowego to za mało, więc powinien mieć co najmniej 6W.

To ciasto robiłam kilka razy i nigdy mnie nie zawiodło, za każdym razem jest lekkie i puszyste. Do ciasta można dodać drobne owoce sezonowe i kruszonkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty