poniedziałek, 27 marca 2017

Ułożenie sztućców na stole

Prawidłowe ułożenie sztućców na stole. Po przeciwległej do siedzącego – sztućce deserowe, ułożone równolegle. Ułożenie sztućców na stole. Sztućce należy układać według kolejności serwowanych dań. Jeśli pierwszym posiłkiem ma być na przykład zupa, łyżka powinna leżeć najbardziej od zewnątrz, po prawej stronie noży.


Gdy kolejnym daniem jest drobna przystawka lub sałatka, widelec i nóż przystawkowy (mniejszy) powinny być ułożony.

Prezentujemy miniprzewodnik, jak ułożyć sztućce na stole przed domowym przyjęciem, by uniknąć wpadek i niepotrzebnego zamieszania. Zobaczycie, że prawidłowe ułożenie sztućców nie jest aż tak skomplikowane, jak by się mogło wydawać! Czasami jednak uczynienie tego zgodnie z zasadami może budzić niemało wątpliwości oraz stać się źródłem licznych problemów.


Warto zapoznać się z podstawowymi wytycznymi stołowego savoir-vivre oraz uniknąć tym samym. Savoir-vivre mówi o dwóch sposobach na nakrycie stołu – w wersji podstawowej i rozszerzonej. Druga z wymienionych opcji charakteryzuje się przede wszystkim zwiększoną liczbą rodzajów sztućców: na stole pojawiają się różne typy łyżek, noży i widelców.


Artykuł sponsorowany. Znajomość podstawowych reguł nie tylko świadczy o wysokiej kulturze osobistej i nienagannych manierach, ale też znajomości stołowej etykiety. Perfekcyjnie ułożone.

Natomiast równoległe ułożenie sztućców na godzinę piątą to sygnał, że talerz można już zabrać. Jeżeli jemy zupę, nie dmuchamy na nią, znacznie lepiej nabrać ją na łyżkę z brzegu talerza, gdzie zazwyczaj jest chłodniejsza. Wielkim nietaktem będzie odłożenie użytych sztućców na obrus lub oparcie ich o talerz.


Może się to wydawać skomplikowane ale takie nie jest. Kolejność ułożenia sztućców jest zawsze taka sama jak kolejność podawanych dań. Zatem jeśli najpierw podane zostaną przekąski to sztućce do nich powinny znaleźć się na samym skraju - będą one używane jako pierwsze. Zakładając, że serwujesz elegancką kolację, której menu przewiduje przystawkę, danie główne oraz deser, będziesz potrzebować kilku rodzajów sztućców. Jak rozłożyć sztućce na stole?


Ogólna zasada savoir-vivre mówi o tym, że sztućce układa się od zewnątrz to wewnątrz. Idealnie czyste, lśniące i prawidłowo ułożone sztućce świadczą o kulturze wystawiającego przyjęcie, a także jego trosce o wygodę gości. Ilość naczyń i sztućców na stole zależy od ilości dań. Jak prawidłowo ułożyć talerze i sztućce? Talerze Jeśli menu przewiduje przystawki, zupę, danie główne i deser, to najpierw kładziemy duże płaskie talerze do dania głównego.


Na nich stawiamy talerze przekąskowe. Istnieje zasada, która mówi o tym, że nóż i widelec raz oderwane od stołu nigdy więcej nie powinny go dotykać. Jeśli więc przerwałaś posiłek, ale jeszcze go nie skończyłaś, nóż i widelec powinnaś położyć na talerzu – widelec na godzinie ósmej, a nóż na godzinie czwartej Dzięki takiemu ułożeniu sztućców kelner będzie wiedział, że nie.


Przerwa w jedzeniu. Poprawne układanie sztućców na stole to nie lada sztuka.

Szczególnie jeśli w czasie obiadu czy kolacji planujemy podanie przystawki, pierwszego i drugiego dania, deseru, kawy i herbaty, a także takich szczególnych dań jak ryby czy ostrygi, do których przeznaczone są.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty