piątek, 14 grudnia 2018

Kawa z kolumbii

Kawa arabica z Kolumbii. Tereny, na których leży Kolumbia to idealne miejsce do uprawy kawowców. Stała temperatura w ciągu roku, oscylująca pomiędzy - stopniami Celsjusza, nasłonecznione stoki pogórza Andów.


Kawa z kolumbii

Jest to zatem single origin, kawa z pojedynczego regionu – taka jak w ofercie palarni Single Origin. Jakie są kawy z Kolumbii? Tak jak większość arabik z Ameryki, mają one dominujące nuty orzechowo-czekoladowe. Są to kawy „klasycznie kawowe”, o pełnym smaku i jedwabistym body („ciele”). Historia kawy kolumbijskiej.


Nie jest pewne, kiedy tak naprawdę kawa przekroczyła granicę Kolumbii i zadomowiła się w tym kraju na dobre. Prawdopodobnie miało to miejsce w XVIII wieku, kiedy zakon ojców jezuitów przywiózł ją ze sobą z podróży z obszarów środkowej Ameryki. Kolumbia należy do czołówki sprzedawanych kaw na świecie, głównie odmiany Arabica.


Dzięki temu jest uprawiana w bardzo różnych warunkach klimatycznych, która pozwala na dojrzewanie i zbieranie owoców w różnych porach roku. Bogactwo smaków i intensywny aromat z silnym body – tak można w kilka słowach opisać kawę z Kolumbii. To 1 arabika, w której goryczka jest ledwo wyczuwalna, za to dominują nuty owoców leśnych oraz korzennej gałki muszkatołowej.


To tutaj powstaje większość kolumbijskiej kawy. Jedynie w Brazylii i Wietnamie produkuje się więcej kawy niż w Kolumbii. Andyjskie zbocza tworzą świetne warunki dla uprawy arabiki. Kawę w Kolumbii można podzielić na kawę pierwszego i drugiego gatunku (uszkodzone ziarna).


Niestety zdecydowana większość kawy pochodzącej z drugiego gatunku jest pita przez Kolumbijczyków i serwowana w wielu barach czy restauracjach. Ta najlepsza kawa jest eksportowana. W Kolumbii istnieją dwie bardzo znane marki, które posiadają.


Ziarna z których palone są kawy Juana Valdeza zbierane są ręcznie hand picke oraz obrabiane za pomocą płukania arabica washed. Po rozpadzie Wielkiej Kolumbii powstało, na obszarze z grubsza odpowiadającemu dzisiejszej Kolumbii, państwo Nowa Granada. Nieważne czy kawa jest dla Ciebie napojem pobudzającym umysł i ciało, czy też sposobem na odprężenie i oderwanie myśli od codziennych zmagań ze światem - nasz sklep z kawą został stworzony z myślą o wszystkich miłośnikach espresso oraz kawy w każdej innej postaci. Szeroki wybór artykułów z różnych kategorii takich jak kawa ziarnista, czy też kawa mielona, pochodzących z. Wszystkie wymienione i nie tylko kawy dostępne są na stronie naszego sklepu z kawą.


Kawy z Kolumbii dzielą się na dwie podstawowe kategorie Kolumbia Supremo oraz Kolumbia Excelso. Kosztując kawę z Kolumbii, możemy liczyć na łagodny, a zarazem słodki smak z nutami owoców, cytrusów i delikatnie wyczuwalnego orzecha. Słodki aromat przywoła słodycz karmelu oraz kokos. Poza tym kawa z Kolumbii charakteryzuje się średnią cielistością i nieco cytrusową kwasowością.


Przed przyjazdem do Kolumbii spytałam kilku znajomych z czym kojarzy im się ten kraj: kokaina i kawa – to pierwsze przychodzące na myśl odpowiedzi. Ciężko jest stwierdzić czy to właśnie biały czy czarny z lokalnych produktów bardziej przyciąga światową uwagę. Obmywana wodami Oceanu Spokojnego i Morza Karaibskiego Kolumbia stanowi niezwykłą mozaikę krajobrazów i klimatów.


W tym intrygującym kraju na podróżnika czekają niezliczone atrakcje: pełne uroku kolonialne miasta, tajemnicze lasy deszczowe Amazonii, niebosiężne szczyty Sierra Nevada, aromatyczna kawa w tradycyjnej fince w Zona Cafetera, a wreszcie – ocienione. Jest to moje pierwsze zetknięcie się z kawą z tej palarni, choć już wielokrotnie o niej słyszałam. Palarnia oraz kilka kawiarni tej marki znajduje się w Berlinie.


Może przy okazji wypadu weekendowego uda się tam zajrzeć. Wysokiej jakości kawa premium. U nas znajdziesz wszystkie! Zapraszamy do świata wyśmienitej, certyfikowanej i 1 Arabiki sprowadzanej z całego świata! MK Cafe Kolumbia to gwarancja bogatego bukietu oraz kremowego smaku z akcentem kakao i nutą delikatnego orzeźwienia.


Harmonijnie łączy wszystko , co najlepsze w prawdziwej kawie. Wspaniała kawa powstająca z ziaren z Brazylii, Kolumbii i Gwatemali. Po zaparzeniu kawa zacznie roznosić wyjątkowy aromat z wyczuwalnymi nutami kwiatów i owoców.


Gęsta, a zarazem delikatna crema skrywa subtelne body z nutami cytrusów. Skład: 1 Arabica.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty