środa, 5 grudnia 2018

Mrożenie szokowe

Produkty żywnościowe po obróbce termicznej należy odpowiednio schładzać. Specjalną techniką, która zapobiega rozwojowi bakterii i gwałtownemu odparowaniu wody jest tzw. Co odróżnia mrożenie szokowe od tradycyjnego?


Specjalne urządzenia chłodnicze – komory do szokowego mrożenia pozwalają na błyskawiczne schładzanie, a potem zamrażanie potraw w chwilę po ich przygotowaniu. Czym różni się ta metoda od tradycyjnego zamrażania?

Zwykłe zamrażarki potrzebują minimum kilka godzin, że zamrozić. Szokowe mrożenie – elastyczne rozwiązania Dawsonrentals Polska to montaż urządzeń w ciągu 2-dni roboczych. Komory szkowego mrożenia są objęte pełnym zakresem usług sewisowych od momentu instacji, rozruchu i prób technologicznych poprzez cały okres ich użytowania przez Klienta – gwarantuje to w pełni profesjonalny system pracy 24-godzinnego serwisu. Cykl ten pozwala na konserwację produktów przez kilka miesięcy w temp. Mrożenie to dobry sposób na konserwację owoców i warzyw.


Poza tym mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych. Poszukując najlepszych urządzeń służących do chłodzenia i zamrażania różnego rodzaju produktów, warto zwrócić uwagę na schładzarki szokowe, które pozwalają na znaczne wydłużenie świeżości zróżnicowanych produktów.

My oferujemy Państwu rozwiązania dostosowane w pełni indywidualnie do Waszych. W zakładach przetwórczych i na niektórych kuchniach są na stanie tak zwane zamrażarki szokowe. Tym się różnią od domowych zamrażarek, że mrożą w bardzo niskich temp. Działa to w ten sposób, że w ciągu godziny- dwóch, możemy mieć zamrożony surowiec.


Po co nam jednak taki sposób mrożenia skoro można wykorzystać do tego samego zwykłe zamrażarki ? Mogłoby się wydawać, że podstawowym argumentem za wprowadzenie mrożenia szokowego do piekarni jest obniżenie czasu niezbędnego do zamrożenia produktu. Zmiany strukturalne w produktach mrożonych, ogólnie niezbyt duże, są wyraźnie zróżnicowane (mniejsze w produktach zwierzęcych niż w roślinnych). Istotny wpływ na struktury tkankowe ma szybkość zmrażania.


Wybór najlepszej technologii mrożenia nie jest prosty ze względu na ilość zmiennych, które należy wziąć pod uwagę. Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze, dietetyczne i organoleptyczne walory świeżych produktów. Proces ten polega na szybkim doprowadzeniu produktu do temperatury ok. C, po czym następuje przechowywanie w komorach chłodniczych, w temp.


C do -10˚C (także nieco niższej) zabija część komórek (w takiej temperaturze kryształy lodu tworzą się powoli i są duże, więc rozrywają komórki). Z możliwością głębokiego mrożenia. Pozwala magazynować towary w optymalnych warunkach w stałej temperaturze od -22ºC do -25ºC oraz w nowoczesny sposób przygotować je do sprzedaży.


Dzięki nowoczesnym urządzeniom mrożącym mroźnia przystosowana jest do uzyskania najlepszego możliwego zmrożenia mięsa.

Dzięki współpracy z licznymi sieciami handlowymi nasze produkty można znaleźć w wielu sklepach w Polsce i za granicą. Spółka MTM Food jest zbudowana na filarach lat doświadczeń w hodowli, przetwórstwa i obrotu mięsem drobiowym. Zaawansowany technologicznie proces mrożenia stosowany w profesjonalnych chłodziarniach pozwala zachować wartości odżywcze produktów przy zastosowaniu wyłącznie naturalnych składników. Możliwość podania na produkt dużego strumienia chłodu powoduje krótkie czasy zamrażania, stwarza możliwość zahartowania powierzchni oraz prowadzi do istotnej poprawy jakości zamrażanego produktu.


Aromatyczne paszteciki, ciasta i torty — konsumenci coraz chętniej sięgają po głęboko mrożone wypieki. Zamrażanie szokowe owoców wrażliwych. Są łatwo dostępne i szybko się je przygotowuje.


Szokowe zamrażarki umożliwiają zamrożenie przygotowanych produktów od temperatury -18°C w ciągu maksymalnie 2minut. Szokowe urządzenia są nierozerwalną częścią nowoczesnej kuchni stosującej miksery do produktów zamrożonych w postaci pacojeta oraz do cyrkulatorów, czyli urządzeń stosowanych w technice sous vide. ZAMRAŻANIE PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH 6. Teoretyczne podstawy zamrażania 6.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty