środa, 9 października 2019

Jakie wino na cholesterol

Badania wykazują, że czerwone winogrono, z którego produkuje się wino może mieć bardzo znaczący wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Dzieje się tak dzięki obecności w nim polifenoli (m.in. resweratrolu). Z wina powinni też zrezygnować alergicy, bo może ono uczulać.


Ze względu na barwę mamy wina białe, różowe i czerwone. Ale barwa wcale nie zależy od koloru winogron – białe wino może powstać też z ciemnych gron, byleby tylko przed maceracją skórki zostały oddzielone od miąższu owoców. Wino białe produkuje się bowiem tylko z wyciśniętego ze świeżych winogron soku.

Czerwone wino a cholesterol i choroby sercowo - naczyniowe. Do wysunięcia tej tezy skłonił naukowców tzw. Morza Śródziemnego z powodu chorób sercowo-naczyniowych, pomimo spożywania dużych ilości tłuszczów nasyconych. Jakże często otwieramy butelkę wina po ciężkim dniu pracy, mając pewne wyrzuty sumienia. Czy jesteś na to gotowa?


Po pierwszym łyku jakiś głos z tyłu głowy mówi nam, żeby przestać, choć czujemy, że naprawdę jest to nam potrzebne. Wysoki cholesterol i wino? Antycholesterolowe działanie ma także czerwone wino.

To naprawdę działa! Warunek - trzeba poprzestać na lampce co kilka dni. Uzdrawiającą moc mają nie same procenty, lecz flawonoidy (inaczej polifenole). Naukowcy dowiedli, że flawonoidy działają silnie przeciwutleniająco. Jestem osobą szczupłą, odżywiam sie dietetycznie, a mimo to cholesterol z roku na rok się zwiększa.


Które z nich są najmniej szkodliwe? Przeciwutleniacze zawarte w białym winie pomagają w zwiększeniu wydolności pracy serca i zapobiegają zatorom w tętnicach, tym samym zmniejszając ryzyko chorób serca. Według badań wino białe ma podobne właściwości jak oliwa z oliwek i tak jak czerwone wpływa korzystnie na poziom cholesterolu we krwi 20.


Skutecznie również. Na początek warto przyjrzeć się cholesterolom jakie wyróżniamy. Czyli ten „dobry” HDL i ten „zły” LDL. LDL odpowiada za transport cholesterolu do komórek m. HDL ma działanie ochronne, przeciwmiażdżycowe.


Zarówno oliwa jak i olej rzepakowy mają korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, jednak olej rzepakowy ma lepszy skład tłuszczowy i więcej omega- które m. Dobry” i „zły” cholesterol – co powinieneś wiedzieć. Choroby układu sercowo-naczyniowego takie jak miażdżyca czy nadciśnienie plasują się wysoko na niechlubnej liście chorób, które najczęściej występują w naszej populacji. Problem jest o tyle istotny, że zgony spowodowane chorobami układu krążenia stanowią ok.


Picie czerwonego wina, przez jakiś czas obniża poziom cholesterolu, podnosi jednak poziom trójglicerydów.

Należy go dodawać do posiłków (do ciepłej ale nie gorącej zupy, surówek, ziemniaków, kasz, pieczywa). Nie powinno się go używać do smażenia, bo w wysokiej temperaturze traci właściwości. Dieta na obniżenie cholesterolu: co jeść, a czego unikać. Jaki powinien być cholesterol, jakie są jego funkcje, czym jest dieta antycholesterolowa, co to jest lipidogram i jakie są przyczyny podwyższonego cholesterolu? Cholesterol - jak poprawić wyniki badań Czym grozi nadmiar cholesterolu we krwi.


Zmień dietę By obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), ograniczamy m. Byle w umiarkowanych ilościach – kieliszek wina dziennie. Michel de Lorgeril i Serge Renaud odkryli „paradoks francuski” – dzięki codziennemu spożyciu niewielkiej ilości czerwonego wina Francuzi nie mają tylu problemów z cholesterolem, co inne państwa. Są tak zwanym „złotym” produktem, ponieważ zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Pomimo, że jajka same zawierają cholesterol, dzięki zawartej w nich lizynie (obecnej w nieściętym żółtku) mogą one działać wręcz korzystnie na obniżenie cholesterolu, o ile zostaną przyrządzone na miękko.


Menu uzupełnij tłustymi rybami i olejami roślinnymi. Dzięki diecie na cholesterol twoje wyniki poprawią się już po miesiącach. Dieta obniżająca cholesterol przynosi rezultaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty