wtorek, 29 października 2019

Krem budyniowy do muffinek

Dodane przez olejek w: Tylko o kuchni. Kiedy masa budyniowa się zważy uratujemy ją wkładając miseczkę z kremem do naczynia z gorącą wodą cały czas miksując krem. Masa się nam wyklaruje.


Robiłam to już kilka razy i zawsze z sukcesem. Krem budyniowy to jeden z najłatwiejszych przepisów na krem jaki znam.

Właśnie taki krem robiła moja mama do wszystkich naszych dziecięcych urodzinowych tortów. Nie jestem pewna czy wtedy smakował mi bardziej na cieście czy wylizywany od razu z miski, wiem tylko, żeby był pyszny :) Świetnie nadaje się do przekładania biszkoptów. Pink Envelope Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pink Envelope.


Kruche babeczki z kremem budyniowym. Ferie idą ku końcowi, a te babeczki są jedną z ambitniejszych rzeczy, które udało mi się zrobić dla moich bliskich, dla siebie i po części dla Was,. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na krem budyniowy do babeczek ewy wachowicz. Robię ten krem do różnych muffinek i zawsze wychodzi.


Nie musi być serek Philadelpdia – wszystkie bardzo tłuste naturalne, lekko solone będę super.

Słodka pokusa, czyli kruche babeczki z kremem budyniowym. Chrupkie ciasto, śmietankowy krem oraz owoce (świeże lub z konfitur) tworzą idealną kompozycję smaków. Kto bardzo się spieszy, może użyć gotowych kruchych babeczek, które wystarczy napełnić budyniowym kremem i udekorować owocami, ale wiadomo, że najlepsze są babeczki. Jestem co prawda przed robieniem tego kremu, ale nie wyszedł mi krem budyniowy stosując inny przepis, w związku z tym chciałabym się upewnić, ze tym razem mi wyjdzie. Mam zatem pytanie, czy proszek budyniowy powinnam wsypać do mleka mającego temperaturę pokojową, wymieszać i dodač do gotującej się reszty mleka z cukrem, czy.


Klasyczny krem budyniowy to ucierane na puszysty krem masło, do którego stopniowo, po łyżce, w trakcie miksowania, dodaje się gęsty budyń na krem. Opcjonalnie jego skład można wzbogacić o żółtka, zwłaszcza jeśli nie zostały wcześniej, podczas gotowania, dodane do budyniu. Taki pyszny krem można wykorzystać do udekorowania karpatki, czy babeczek.


Jeśli chcesz wykorzystać swój krem budyniowy do tarty można go wykonać z klasycznego śmietankowego budyniu. Jeśli robisz tartę czekoladową, to polecam. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko wrze wlewamy resztę i energicznie mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Garnek okrywamy folią spożywczą.


Masło ucieramy na puch i kolejno dodajemy po łyżce budyniu. Aby zrobić kolorowe babeczki mieniące się dziesiątką odcieni nie potrzeba kupować wielu barwników spożywczych. Wystarczą ci jedynie czerwony (cz), żółty (ż), niebieski (n) i zielony (z).

Poniżej przedstawiam ilość kropel poszczególnych barwników na szklankę kremu maślanego do dekoracji tortów, ciast i muffinek. Nie przestrasz się - 1kropel to jedynie około 1. Namoczone daktyle wsyp do małej miski wraz z wiórkami kokosowymi i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Jak sami widzicie wszystkie te kremy są bardzo proste i jednocześnie szybkie w przygotowaniu.


Niezależnie od tego na jaki krem w danej chwili się zdecydujecie z pewnością będziecie zadowoleni. Klasyczny, domowy krem budyniowy używany jest najczęściej do tortów. Ale jak widać krem budyniowy lekko podrasowany może zostać także podany jako pyszny deser.


Do tego trochę syropu klonowego albo na przykład karmelowego z palonego cukru kokosowego i owoce do przybrania. Proste, pyszne i efektowne! Rozpuść lub łyżeczki żelatyny w ciepłym mleku, a następnie przestudzoną dodaj do masy. Pamiętaj – masa do tortu musi być tak gęsta i sztywna, aby po odwróceniu miski, nie wylewała się. Koniecznie przed rozłożeniem na biszkoptach, wstaw krem na parę godzin do lodówki.


Bardzo często na liście życzeń pojawia się prośba o kremy do tortów. Dzisiaj zaczynam od mojego ulubionego kremu, jest to budyniowy krem do tortów, delikatny, puszysty i smaczny. Dzisiejszy krem jest w wersji bazowej, waniliowej, ale do takiego gotowego kremu wystarczy dodać różne składniki, by uzyskać krem smakowy (poniżej kilka moich sprawdzonych propozycji).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty