środa, 28 grudnia 2016

Naleśniki na patelni ceramicznej

Próbowałam zrobić na patelni ceramicznej - naleśniki do wyrzucenia. Musiałam pojechać do mamy, gdzie usmażyłam na patelni teflonowej. Pewnie Ci, co narzekają, ze im nie wyszły tak jak ja próbowały na smażyć na ceramicznej.


Usmażyłam dziś swoje ulubione naleśniki, tym razem na nowo zakupionej patelni ceramicznej. Naleśniki smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z obu stron na delikatnie rumiany kolor.

Ja robię naleśniki na ceramicznej, przed pierwszym daję odrobinę oleju, ale później juz nie – za to do ciasta wlewam pół łyżki, to wystarcza. Moja ceraiczna Moneta ma półtora roku i ledwo zipie. Ale używam jej codziennie i głównie “na sucho”, bez oleju (prażę słonecznik i płatki do śniadania) – więc moze dlatego padła.


Czy na patelni ceramicznej można smażyć naleśniki? Patelni ceramicznych nie poleca się do smażenia dań, które wymagają minimalnej ilości tłuszczu. Omlety, naleśniki, placuszki, jajecznica będą nam przywierać do powierzchni patelni.


Jeśli dodamy większej ilości tłuszczu, nie będą już smaczne.

Puszyste naleśniki, aromatyczne mięsa i chrupiące ziemniaczki będą nam wychodzić z łatwością. Co powinniśmy zrobić przed pierwszym użyciem patelni ceramicznej? Przed pierwszym użyciem patelni należy ją dokładnie umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń i wytrzeć miękką ściereczką. Przepis na naleśniki z serem za każdym razem jest podobny, chociaz może się różnic proporcjami, rodzajem twarogu, dodatkami, najważniejsze, że cieszą smakiem dorosłych i dzieci. Nie mam specjalnej patelni do smażenia naleśników.


Moje naleśniki smażę na patelni teflonowej lub ceramicznej, bo takie posiadam. Na ceramicznej patelni do naleśników ciepło również jest równomiernie rozprowadzane. Możemy też na nich usmażyć naleśniki bez tłuszczu.


Ceramiczna powłoka patelni – choć bardziej odporna na uszkodzenia niż teflon – nie lubi traktowania metalowymi sztućcami. Niejeden model patelni z powłoką ceramiczną od firmy Tadar, Starke Pro lub Konighoffer otrzymał specjalny rodzaj dna. Element ten sprawia, że możesz smażyć nie tylko na kuchence gazowej, elektrycznej lub ceramicznej.


Najlepsze patelnie działają również na indukcji, zapewniając ci zarówno oszczędność czasu, jak i energii. Natomiast na niskiej patelni naleśnikowej, ze specjalnymi niskimi brzegami, obracanie ciasta na drugą stronę nie jest żadnym wyzwaniem. Takie patelnie mają także nieprzywierającą powłokę, która sprawia, że można smażyć naleśniki nawet na bardzo małej ilości oleju.


Powłoka patelni wykazuje dużą odporność na zarysowania. Dodatkowo do jej powierzchni nie przywiera ciasto, co pozwala smażyć naleśniki przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu, a nawet bez niego.

Model będzie odpowiedni na każdą kuchenkę, w tym indukcyjną. Wu lepiej nie - czyli. Dodatkową zaletą jest łatwość utrzymania patelni w czystości oraz fakt, iż odporna jest na zarysowania.


Polecam tę patelnię! Na moim blogu znajdziesz ponad sprawdzonych przepisów na pyszne naleśniki, placuszki i pancakes , słodkie i wytrawne, które możesz usmażyć na ceramicznej patelni Neoflam. Grube dno z wbudowanym dyskiem gwarantuje doskonałe i równomierne przewodzenie ciepła, co sprawia, że praca w kuchni staje się prosta i bardziej energooszczędna. Dodatkowo, umożliwia ono korzystanie z patelni na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowej, elektrycznej, ceramicznej i indukcyjnej.


Powyżej przedstawiliśmy najistotniejsze kwestie, jakie należy uwzględnić przy wyborze patelni ceramicznej. Nie są to jednak wszystkie istotne dla Ciebie detale. Nie zapomnij o funkcjonalności – rozwiązaniach, którą ułatwią Ci pracę w kuchni i pozwolą wykorzystać patelnię do przygotowania najróżniejszych potraw. Materiał patelni wpływa nie tylko na jej trwałość, ale również ma niebagatelne znaczenie dla jakości oraz smaku przygotowywanych dań.


W rankingu najlepszych patelni z Ceneo. Każdy z wykorzystywanych materiałów ma zalety oraz wady i trudno zaproponować jedno uniwersalne rozwiązanie. Różne rodzaje patelni Patelnie różnią się od siebie ze względu na sposób przygotowywania posiłków.


Najszerszą grupą patelni są te do smażenia, ale w naszej ofercie znajdziesz także modele idealne do duszenia i grillowania. Dużą popularnością cieszą się te ostatnie, ponieważ dają możliwość przygotowywania mięsa bez. Smażymy na bardzo dobrze nagrzanej patelni z odrobinką oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty