poniedziałek, 12 marca 2018

French press kawa

Bo z jednej strony, jest to bardzo prosta metoda, z drugiej, dająca ciekawe efekty. Służy do parzenia kawy, herbaty oraz spieniania mleka! Dzięki niewielkim rozmiarom nie zajmuje miejsca w domu, doskonale sprawdzi się w biurze oraz w podróży. French press to bardzo ciekawy i prosty w użyciu zaparzacz do kawy.


Konesso w szczegółach opisuje ten wspaniały zaparzacz i pokazuje jak zaparzyć w nim dobrą kawę.

Nic bardziej mylnego! Pierwsze zaparzacze do kawy tego rodzaju pojawiły się już w XIX wieku na dworach arystokratów we Francji ­ stąd też pochodzi nazwa tego rodzaju zaparzarek. Do eksperymentalnego parzenia kawy we french pressie możemy użyć nawet znacznie chłodniejszej wody – stopni C. Kawa w tym przypadku powinna być zmielona grubo i „parzenie” musi trwać odpowiednio długo, nawet kilkanaście czy klikadziesiąt minut.


Najczęściej jest wykonany ze szkła i stali nierdzewnej, co czyni go nie tylko funkcjonalnym, ale i elegancko wyglądającym. Co interesujące, wynalazek ten co prawda pochodzi z Francji, ale. Są to urządzenia do parzenia kawy.

French Press to urządzenie do klasycznego przygotowywania kawy. Dzięki nim oddzielimy napar kawowy od zaparzanych kawowych drobin. Jeśli chcielibyście spróbować, jak smakuje kawa zaparzona w ten sposób, wystarczy to po prostu zakupić. Zaparzacz do kawy typu french press to szklany dzbanek przeznaczony do zaparzania kawy lub herbaty bez fusów.


Zwany też jako francuski zaparzacz do kawy umożliwia przygotowanie profesjonalnego naparu w domowych warunkach. Każdy tłokowy dzbanek jest niezwykle prosty w obsłudze. French-press czyli zaparzacz z tłokiem to prosty, a zarazem bardzo wygodny sposób zaparzania kawy. Nie wymaga on nawet użycia prądu czy płyty grzewczej – wystarczy gorąca woda i dobra, grubo zmielona kawa.


Tłok wytwarza ciśnienie, dzięki któremu kawa uwalnia pełnię swojego smaku i aromatu. Witamy na stronie FrenchPress. Należy jednak pamiętać, że tylko użycie wysokiej jakości kawy pozwoli Ci doświadczyć jej wspaniałych, naturalnych walorów smakowych. Najmniejszy egzemplarz pozwoli na zaparzenie dwóch kaw, przy czym największy jest w stanie zaserwować nam nawet filiżanek pachnącej kawy.


Zapobiega to doparzaniu się kawy i pozwala zachować jej idealny aromat. Pisałyśmy już o kawie z ekspresu ciśnieniowego, z kawiarki i po turecku. Dziś czas na french press (kafetiera tłokowa).

Wsypujemy kawę do dzbanka. Jak się tego używa? Ilość dowolna, w zależności od upodobań, ale standard to czubata łyżeczka na 1ml.


Ziarna powinny być dość grubo zmielone, żeby drobinki kawy nie przedostały się do naparu. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty