piątek, 2 marca 2018

Kurczak sous vide

Sous vide to nowoczesna metoda gotowania, która szturmem zdobywa cały świat. Jej nazwa pochodzi z języka francuskiego, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza „w próżni”. W wielu krajach na całym świecie sous vide przestaje być pojęciem nowym, gdyż technikę tę prezentuje się w programach telewizyjnych, przepisach kucharskich, a wyjątkowo często stosowana jest w dobrych. Kuchnia sous vide Pojęcie „sous vide” w gastronomi kojarzone jest z nowoczesną metodą gotowania w ramach kuchni molekularnej. W rzeczywistości metoda ta zyskała popularność już w latach we Francji, gdzie kucharz z miejscowość Roanne – Georgesa Pralus, odkrył pozytywny wpływ gotowania zapakowanych próżniowo gęsich wątróbek na ich walory sensoryczne.


W końcu znalazłem czas, aby napisać o jednym z moich ulubionych urządzeń kuchennych (planetarny mikser Kitchen Aid jest poza konkurencją :-)).

Przyrząd do gotowania jedzenia technologią sous-vide, czyli w kąpieli wodnej o kontrolowanej i stałej temperaturze. Zamknąć w woreczku próżniowym i gotować w urządzeniu sous vide w temp. Gotowanie metodą sous vide jest szczególnie polecane do przyrządzania delikatnych mięs takich jak polędwiczka z indyka sous vide, czy kurczak sous vide oraz ryb, które dzięki obróbce termicznej w niskiej temperaturze stają się niezwykle soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Karkówka sous-vide. Do worka vacum włóż karkówkę i pozostałe przyprawy.


Całość zawakumuj i umieść w cyrkulatorze sous-vide na godzin, w temperaturze 68⁰C. Wystudzoną karkówkę wyporcjuj i grilluj. Przed podaniem przesmaruj sosem Sambal Manis.


Sous vide, czyli gotowanie „w próżni” Termin Sous vide wywodzi się z francuskiego i oznacza „w próżni”.

Metoda ta odkryta została we Francji w latach 70-tych, a nazwa pochodzi od sposobu pakowania potraw przed gotowaniem – mięsa, ryby i warzywa umieszcza się w hermetycznych opakowaniach, z których usuwane jest powietrze. Sous-vide (po francusku w próżni) – metoda gotowania potraw, w której żywność zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej następnie umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania, dłużej niż w tradycyjnych procedurach gotowania. A Polacy z reguły takiej nie lubią.


Ugotowane sous vide produkty, wystarczy podsmażyć, np. Kaczka będzie miała apetyczny wyglą a w środku pozostanie wyjątkowo soczysta. SzymborskaZasadą sous-vide jest gotowanie produktów w plastikowych woreczkach przez wiele godzin w ściśle określonej temperaturze.


Ta wersja przygotowania kurczaka. Kurczak (prawie) sous-vide fot. Przepis z bloga On Egin Eta Topa. Cyrkulator sous vide na Allegro. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje.


Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Metoda gotowania sous vide opanowała najlepsze restauracje i rozkochała w sobie szefów kuchni. Na czym polega, co można w ten sposób przygotować i jakie korzyści płyną z próżniowego gotowania?


Technika sous vide (wym. su wi dosłownie „w próżni”) została wymyślona we Francji w latach 70. Aktualne oferty na Ceneo. Porównuj i odkrywaj najtańsze produkty.


Metoda przygotowywania posiłków sous-vide (czyli próżniowego gotowania w wodzie o stałej temperaturze) staje się coraz bardziej popularna.

Potraw przyrządzonych tą metodą można już spróbować w wielu restauracjach. Niestety bez specjalistycznego sprzętu nie jest łatwo przygotować dania sous-vide w domu. Obco brzmiąca nazwa sous-vide, pochodzi z języka francuskiego i znaczy „w próżni”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty